Bewust zijn?

Mensen vragen mij nu regelmatig naar de inhoud van mijn Retreat. “Wat doe je dan? Beetje mindfulness, meditatie en yoga ofzo?”

En ik merkte dat ik het moeilijk vond om daar exacte woorden aan te geven, omdat ik alles neerzet op basis van intuïtie, gevoel en energie. Het gaat zoals het gaat. Maar nu ik achter de schermen druk bezig ben mijn website te schrijven, beginnen de woorden te stromen.

Bewust of onbewust

Velen van jullie zullen ongetwijfeld wel eens gehoord hebben van of bekend zijn met mindfulness. Hier heb je allerlei appjes, boekjes en clubjes voor. Even stil staan, bewust worden van je lichaam en je omgeving en je gedachten tot stilstand brengen.

En ja, dat is absoluut wat we ook doen de eerste dag tijdens de Retreat. Maar ik zoek daarna ook direct met jou de diepere laag op. Want mindfulness, oftewel bewustzijn speelt zich naar mijn idee nog steeds af in je hoofd. “Ik ben bewust!” “Ik ben me bewust van mijn lichaam.” “Ik ben me bewust van mijn omgeving.”

Maar wist je dat de gemiddelde mens maar 5% bewust door het leven gaat? Die andere 95%, het onderbewustzijn, is er zeker wel, maar gaat voor een groot deel langs je heen. Wat super zonde is!

Hartbewustzijn en Zielsbewustzijn

Wat ik doe tijdens onze Retreat is jou, op een hele fijne natuurlijke manier, bewust maken van het bestaan van dit onderbewustzijn. Het hartbewustzijn en het zielsbewustzijn. Bij de deelnemers van de eerste twee groepen ging dit voor de één wat makkelijker dan voor de ander. Maar uiteindelijk hebben ze echt allemaal ervaren dat het er is! En kunnen ze het ook zelf bereiken nu!

Het volgen van je zielsbewustzijn uit zich in toevalligheden “het valt je toe” en het opmerken van bepaalde tekens, kansen of mensen die ineens op je pad komen en die ook volgen. Alsof een onzichtbare kracht of energie je begeleidt en helpt. En het geloof hebben dat dit het juiste is voor jou.

Het volgen van je hartbewustzijn zorgt er voor dat je je intuïtie activeert en daar op kan vertrouwen. Het wordt steeds makkelijker om je gevoelens en emoties toe te laten, te omarmen en hiernaar te luisteren.

Oordelen nemen af

En juist door dit onderbewustzijn meer toe te laten in je leven ga je je vrijer en authentieker voelen. Je oordelen nemen af en die stemmetjes in je hoofd “Wat zullen die anderen daar nu weer allemaal van vinden? Kan dit wel?” worden het zwijgen opgelegd. Belemmeringen worden minder, de beren op de weg verdwijnen. Met als logisch gevolg dat je stress afneemt en je je beter kunt ontspannen.  

Leven vanuit intuïtie

Om dus terug te komen op mindfulness, bewustzijn. Ik krijg daar een beetje de kriebeltjes van. Het zal je zeker kunnen helpen om iets te ontspannen na een drukke werkdag. Of om even een momentje voor jezelf te nemen nadat je je kinderen al bijna op marktplaats hebt aangeboden.

Maar wanneer je echt wilt leven vanuit intuïtie, op basis van jouw passies en dromen, dan heeft dit echt helemaal niks te maken met “het bewust zijn van je lichaam” en “het bewust zijn van je omgeving”. Nee! Dan gaat het echt om “het bewust zijn van je onderbewustzijn.”

Het is een lastig thema en kan wellicht ook zorgen voor wat verwarring. Maar dit is wat het is! Dus ik ga de komende tijd veel meer delen over dit onderwerp. En uiteraard mag je me altijd een berichtje sturen, wanneer je een vraag voor me hebt!

Liefs Dorien

Chat openen
App Dorien